Triggerpont terápia

Derék-, váll-, nyakfájdalom? A lakosság körében ezek a fájdalmak a leggyakrabban előforduló akut vagy krónikus problémák, melyek a mindennapokat megkeserítik. A Manuális Triggerpont Terápiával ezeket a fájdalmakat nagyon hatékonyan lehet kezelni, mivel a probléma az esetek 80 %-ban a fascia- és izomrendszerből ered.

 

Mik azok a triggerpontok?

A triggerpontok a myofascialis/izomrendszerben rendszerben alakulnak ki, izomsérülések után, mechanikus és/vagy folyamatos, ismétlődő terhelésekre. A triggerpontok ultrahang készülékkel jól láthatóak a myofasciális rendszerben, kisebb csomók formájában. Az adott izomcsoportokban mindenkinél azonos helyen képződnek myofascialis triggerpontok, így kezelésük jól kivitelezhető. A triggerpontok a myofasciális fájdalomszindrómák okozói, melyeket a krónikus fájdalmak közé sorolunk. A myofasciális fájdalom szindrómák előfordulása a lakosság körében 85%.

A triggerpontok leggyakrabban a nyakfájdalmak okozói a lakosság esetében 60%-ban ez a kiváltó ok.

A vállfájdalmak patológiájánál a triggerpontok a fájdalmak okozói 20 és 50%-ban A derékfájdalmak esetében 80%-ban izomeredetű a probléma, vagyis az esetek többségében szintén a triggerpontok állnak a háttérben.

 

Triggerpontok típusai

A triggerpontoknak két típusát különböztetjük meg, az akut (ATrPS) és a látens (LTrPs). Az akut triggerpont hirtelen nagy erőbehatásra, túlterhelésre alakul ki. Az akut TrPs vagy nyugalmi helyzetben, vagy aktív fiziológiai mozgás során karakterisztikus fájdalmat ad. A fájdalom lehet lokális (helyi) vagy kisugárzó. Az aktív triggerpontok izomgyengeséget, ízületi mozgásbeszűkülést és az izom kontraktúráját vagy megnyúlását eredményezi.

A látens triggerpont az aktív triggerpont tulajdonságaival rendelkezik, kivéve azzal, hogy fájdalmat nem tudunk kiváltani az adott pont nyomásával, de a látens triggerpont nagyobb csomót képez, valamint az izom húrosodását is észlelhetjük.

 

A triggerpont kezelés

Az adott triggerpont kezelése manuálisan, kompresszió alkalmazásával történik, a kezelő folyamatosan kommunikál a pácienssel a fájdalom mértékéről, a fájdalom kisugárzásáról, a fájdalom csökkenéséről. A kezelések során teljes mértékben megszüntethetők a triggerpontok, majd a páciens nyújtógyakorlatokat végez, valamint egyéb gyógytornában részesül annak érdekében, hogy ezek a triggerpontok a jövőben ne alakuljanak ki.

 

Beregszászi Yvette
Okleveles fizioterapeuta