Mi fáj jobban a derekadban: az izom vagy a fascia?

Almássy Csilla cikke: https://www.facebook.com/gerinckoncepcio/

Mielőtt még a cikket idéznénk, fontos tisztázni, hogy mi is a fascia:

Az emberi test leggyakoribb szövetfélesége a kötőszövet, amelynek egyik fajtája az úgynevezett fascia, ami a teljes testet körülveszi, beburkolja az izmokat és egy „harisnyaként” összefüggő rendszert alkot.

Amellett, hogy mindent mindennel összekötve biztosítja a helyes mozgásláncok kialakulását, fontos szerepet játszik a tápanyagellátásban is.”

Már nagyon sokat írtam és beszéltem a fasciákról (kötőszövetről) és a mozgásainkra gyakorolt hatásukról, illetve a fájdalmak, problémák kialakulásában betöltött szerepükről. Íme egy újabb bizonyíték, hogy a derékfájásnál is milyen jelentős szerepük van: két, rendkívül érdekes kísérletet végzett egy német kutatócsoport, melyek bizonyítják, hogy a fascia mekkora szerepet játszik (játszhat) a fájdalom kialakulásában.

Ahogy már több cikkben írtam, a derekunk védelmét hivatott szolgálni az ún. fascia thoracolumbalis (széles ágyéki pólya). Ezt a szövetet hasonlították össze az itt futó izmokkal.
1.) Az első kísérletben normál (0,9%) és hipertóniás (5,8%) sóoldatot injekcióztak a tesztalanyok derekába 3 helyre: a bőr alá, a fascia thoracolumbalis felső rétegébe és az izomba.
Figyelték:
  • a kialakuló fájdalom intenzitását,
  • kiterjedését és
  • az idejét mindhárom hely tekintetében.
A fájdalom a hipertóniás oldatnál volt jelentős (tehát ami eltér a fiziológiástól, amit a szervezetünk ismer), az eredmények magukért beszélnek:
  • a fasciában volt a legerősebb fájdalom, a legnagyobb kiterjedésű területen és a leghosszabb ideig;
  • az izomfájdalom elenyészően alacsony volt a fasciáéhoz képest.
2.) A második kísérletben magas frekvenciájú elektromos stimulációval ingerelték a fascia thoracolumbalis-t és a mélyizmokat. Nagyon hasonló eredmény született: erre az ingerre is a fascia bizonyult érzékenyebbnek, sokkal nagyobb fájdalomintenzitást figyeltek meg benne, mint az izomban.

És mi erre a magyarázat?

A fasciás előadásaimban is említettem, hogy a legtöbb idegvégződés a fasciákban van, így nem csoda, hogy a derékfájdalomnak gyakori forrása a fascia thoracolumbalis. Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy ez az elsődleges ok, de nagyon gyorsan reagál a régióban fennálló diszfunkciókra, a normálistól eltérő állapotokra és előbb jelez fájdalmat a befeszülő, rigid fascia, mint maga az igazi „szenvedő alany” (pl. egy ízület).
Ezért érdemes a terápiát mindig a fascia felől indítani, azt lazítani, csillapítani a belőle jövő fájdalmat (manuálisan, eszközökkel vagy lazító gyakorlatokkal) és úgy haladni tovább a gyógyításban, gyógyulásban.
(Forrás: Schilder et al.: Sensory findings after stimulation of the thoracolumbar fascia with hypertonic saline suggest its contribution to low back pain. Pain. 2014 Feb;155(2):222-231.
Schilder et al.: Electrical high-frequency stimulation of the human thoracolumbar fascia evokes long-term potentiation-like pain amplification. Pain. 2016 Oct;157(10):2309-2317.
Fascia: webbeteg – Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner)”
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás