Gyógy- és sportmasszázs

A masszázs egészségjavító hatását az emberiség az ősidők óta ismeri. Európában és Ázsiában is több ezer éves múltra tekint vissza a masszázs irodalma.

A gyógymasszázs terápia  napjainkra szakmai gyűjtő fogalommá vált. Széles szakmai palettán mozgó, sokszínű, magas felkészültséget igénylő, sok esetben önálló gyógytevékenységgé nőtte ki magát.
Ha csak megnézzük a praxisunkban alkalmazott masszázs terápiákat, látható a sokszínűség:
klinikai-, gyógy-, sport-, talp- ( reflexológia ), nyirok-, kismama-, baba-, akupunkt-, szegment-,
fasciális ( kötőszöveti ), trigger pont-, gépi masszázs.
Ezen felül számtalan eredményes masszázsterápia létezik még.
A gyógymasszázs színvonalas szakmai környezetben, szoros együttműködésben szakorvossal, gyógytornásszal, fizikoterápiás szakemberrel, sport oktatóval, a modern, ám mégis konzervatív gyógyászat nélkülözhetetlen eszköze lett. Örömmel tapasztalom nap mint nap, hogy a felkészült masszázsterapeuta szakember a betegek és a szakmai környezet részéről egyaránt megkapja a bizalmat és a megbecsülést. Öröm és megtiszteltetés részese lenni a gyógyítás folyamatának, hozzásegíteni embereket, hogy visszanyerjék az egészségüket.

Elkötelezett és felkészült  gyógymasszőr munkatársaim nevében is

Dudás Zoltán
okl.masszázsterapeuta

Masszázs terápiák

A masszázs rövid történelmi áttekintése ( forrás Wikipédia ):

A svéd masszázs egy összefoglaló elnevezés. Érdekesség képpen, azért svéd masszázs , mert Pehr Henrik Ling svéd vívómester (1776–1839) rendszerezte a fogásokat, és a masszázst tornagyakorlatokkal kombinálta. Foglalkozott a masszázs hatásaival és javallataival is. Ling volt aki Stockholmban 1813-ban megalapította a központi Gyógytorna és Masszázsintézetet („Zentralinstitut für Heilgymnastik und Massage“). 1867-ben a holland Mezger adott ki egy összefoglaló munkát az addigi tapasztalatokról és tőle ered a svéd masszázs elnevezés. A svédmasszázs fogásait egy berlini ortopédus Albert Hoffa (1859–1907) a 19. század végén fejlesztette a ma ismert formára. A mozgásszervi panaszokra kifejlesztett fogásokat passzív ízületi kimozgatásokkal kombinálta. A masszázs fejlődése elvezetett a gyógymasszázs különböző fajtáihoz: szegmentmasszázs (Henry Head), kötőszöveti masszázs. (Prof. Kohlrausch Elisabeth Dicke, Physiotherapeut). 1884–1952 között végzett kísérleteiben rájött a neuroszegmentális kölcsönhatásra. Egyidőben Dr. Paul Vogler kifejlesztette a kolonmasszázst és a csonthártyamasszázst. 1928-ban a párizsi orvosi világkongresszuson a dán származású Dr. Emil Vodder bemutatta a kézi nyirokmasszázst (manuális Lymphdrainage), amit feleségével fejlesztett ki. A klasszikus masszázs mellett ma ez az egyik leghasználtabb gyógymasszázs. Ma Európában a masszázs és a reflexterápiának számító kötőszöveti és szegmentmasszázs a masszőr és fizioterapeuta képzés szerves része. Több országban a nyirokmasszázs is az alapkiképzés eleme. A masszőrök és a fizioterapeuták mesterségét szigorú törvények védik.

Röviden az általunk alkalmazott masszázsterápiákról.

– Svéd masszázs:

– Orvosi masszázs:
Terápiás céllal, sérült vagy beteg testrészen végzett részmasszázs.

– Klinikai masszázs:
Az orvosi masszázs magasabb felkészültséget igénylő, az anatómiai sajátosságokat még inkább felhasználó, többféle technikát ötvöző masszázs terápia. Súlyos sérülés, betegség, műtét után, krónikus esetekben nyújt komoly segítséget a betegnek, sérültnek.

– Sport masszázs

– Szegment masszázs:
Ún. reflexzóna masszázs. Az emberi testen elhelyezkedő reflexzónák segítségével végzünk testolvasást és terápiás kezelést.

– Kötőszöveti ( fasciális ) masszázs:

– Talpmasszázs ( reflexológia ):

– Nyirok masszázs:

– Trigger pont terápia:

– Gépi masszázs kezelések:

– Penzel-féle akupunkt masszázs, pontosabban gyógykezelés lényege:
A legidősebb európai meridián-terápiák egyike, amelynek a gyökerei visszanyúlnak a hagyományos kínai orvosláshoz  és a klasszikus akupunktúrához. Ezt a terápiát Németországban az 50-es és 60-as években Willy Penzel fejlesztette ki. Az akupunkt masszázs tanintézetének keretein belül 1971 óta folyik ennek  a  terápiának az oktatása  Németországban, Ausztriában és Svájcban, ill. a 2000-es évek óta Magyarországon is.

A Penzel-féle akupunkt masszázs regulációs terápia, alapja a kínai energiatan. A kezelés elsősorban  azon  meridiánok mentén történik, amelyek energiahiányt mutatnak. Majd a továbbiakban – szükség esetén – az akupunktúrás  pontokat is lehet stimulálni. A meridián terápia mellett a kezeléssorozat szerves része a hegek speciális ápolása és a gerincoszlop  energetikai kezelése. Végzünk kezelést a fül akupunkturás pontjain is, ezt elsősorban akut fájdalom csillapításra használjuk. Ez a terápia gyógymasszőrök által is végezhető, mert nem tűszúrással dolgozunk, hanem
ún. meridián pálca segítségével.