A dietetika az alkalmazott táplálkozástudomány.
A dietetikus az a felsőfokú végzettséggel rendelkező szakember, aki a táplálkozástudományt egészséges és beteg egyének, valamint csoportok élelmezési ellátása, gyógyítása és egészségnevelése céljából alkalmazza. Feladata a táplálkozási tanácsadás a gyógyítás különböző területein, valamint a táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek megelőzése, vagyis a korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése a lakossággal.
Milyen esetben ajánlott dietetikus szakembert felkeresni?
- Prevenciós jelleggel, egészségmegőrzés céljából
- Súlyproblémák (túlsúly vagy alultápláltság)
- 1-es és 2es típusú cukorbetegség (diabétesz) étrendi kezelése
- Gesztációs diabétesz (cukorbeteg kismamák) étrendi kezelése
- Candida diéta összeállítása
- Pajzsmirigy betegségek étrendi kezelése
- Ételallergiák és intoleranciák (cöliákia, laktózintolerancia, fruktóz intolerancia,
tejfehérje érzékenység, tojásallergia, hisztamin érzékenység, mogyoró allergia…) - FOODTEST vizsgálat elemzése alapján egyéni tanácsadás, étrend összeállítás
- IRBS-bélflóra regeneráló étrend
- Bélgyulladás étrendi kezelése
- Epekímélő étrend, epeműtét utáni diéta
- Hasnyálmirigy kímélő étrend
- Májkímélő étrend
- Szív- érrendszer védő étrend
- Crohn, Colitis ulcerosa étrend
- Purinszegény étrend-köszvényes betegek étrendje
- Reflux étrendi kezelése
- Diverticulosis étrendi kezelése
- Székrekedés étrendi kezelése
- Krónikus vesebetegek étrendje
- Ketogén diéta
Dietetikai szakrendelésünket nemcsak a panaszok megjelenését követően, hanem megelőzésként is bátran keresse!
Milyen szolgáltatások érhetőek el a dietetika szakrendelésen?
- Dietetikai tanácsadás
- Dietetikai kontroll vizsgálat
- Étrend tervezés
- Recept ötletek diétának megfelelően
Szakemberünk:
Nyikos Ráhel dietetikus
Mit hozzon magával a vizsgálatra?
- legalább 5 napig vezetett étrendi naplót (kitölthető mintát a dietetikustól igényelhet)
- 6 hónapnál nem régebbi laboreredményt
- krónikus betegségek a szakorvosi dokumentumokat, zárójelentéseket
- cukorbetegek hozzanak vezetett vércukornaplót
Mi történik az első dietetikai konzultáción?
Prevenciós tanácsadás esetén az étkezési szokások felmérése és táplálkozási
anamnézis felvétele az előzetesen e-mailben átküldött táplálkozási napló alapján
Szakkonzultáció esetében az egészségügyi problémák áttekintése az előzetesen e-
mailben átküldött táplálkozási napló és az orvosi dokumentációk alapján
Haskörfogatmérést
Testsúlymérés
Táplálkozási szokások elemzése
Ételintolerancia esetében Foodtest értékelés
Tápláltsági állapot felmérése, BMI meghatározás
Javaslatok az étrendi változtatásokra vonatkozólag
Nyersanyagválogatás részletes megbeszélése
Irányadó adagok meghatározása, ételek megfelelő párosítása
Konyhatechnológiai eljárások és eszközök ajánlása
Bevásárlási tippek
Megfelelő étkezési ritmus kialakítása igazodva a napirendhez
Egyénre szabott étrendi terápiás javaslat
Első konzultáció időtartama: 120 perc
Az első konzultáció után lehetőség van további konzultációk igénybevételére igény és szükség szerint kétheti vagy havi gyakorisággal. Az étrendi kontroll célja életmódváltás esetén a motiváció fenntartására, illetve terápiás étrendeknél további javaslatok megfogalmazására, amelyek hozzájárulhatnak a páciens egészségi állapotának javulásához vagy a további egészségromlás megakadályozásához. A kontrollra javasolt a konzultáció előtt 5-7 napig vezetett étrendi naplóval és indokolt esetben friss laboreredményekkel érkezni.
Mi történik a dietetikai kontroll konzultáción?
a páciens étrendi naplója alapján táplálkozási szokásai változásának elemzése
a diétával kapcsolatos kérdések megbeszélése
a friss laboreredmények értékelése dietetikai szempontból
szükség esetén a diéta pontosítása, korrekciója
Receptötletek, mintaétrend
Az első dietetikai konzultációt követően igényelhetőek
Kontroll tanácsadás időtartama: 60 perc
A dietetika szakrendelés szervesen kapcsolódik a klinikánkon működő orvosi
szakrendelésekhez is az étrend terápiával is hozzájárulva a páciens gyógyulásához.
Nyikos Ráhel
Online időpontfoglalás